Patatesli Kol (Çarşaf) Böreği -Kadın Masalları

13 Temmuz 2013 Cumartesi

Patatesli Kol (Çarşaf) Böreği


 Malzemeler:


İç Harcı İçin;
  • 8 adet haşlanmış ve ezilmiş patates
  • 2 adet yemeklik doğranmış kuru soğan
  • Tepeleme bir çorba kaşığı tereyağ
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • Pulbiber
  • Tuz

Hamuru İçin;
  • 1 çay kaşığı instant (kuru) maya
  • 5,5 su bardağı un
  • 2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta

Hamura Sürmek İçin;
  • 2 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvıyağ

Şimdi Sıra Hünerli Ellerde:

      Böreğimizin iç harcını hazırlamak için tavaya  tereyağını ve sıvıyağı alıp ısıtalım.Yemeklik doğranmış soğanları ekleyelim ve pembeleşene kadar kavuralım.Haşlanıp ezilmiş patatesleri de katıp kavuralım.En son tuz ve pulbiber ekleyip karıştıralım ve ocağın altını kapatalım.

     Hamuru hazırlayıp açacağımız yufkalara sürmek için tereyağını ve sıvıyağı bir tavaya alıp eritelim ve kenara ayıralım.

     Hamur için yoğurma kabına sıvıyağı,yoğurdu,tuzu,suyu ve yumurtayı alıp elimizle karıştıralım.Ayrı bir yerde una mayayı ekleyip karıştıralım ve diğer malzemelerin yanına katıp yoğurmaya başlayalım.Yumuşacık ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğuralım.Hamurun üzerine nemli temiz bez örtüp 10 dakika dinlendirelim.Mayalandırmayalım.

    Dinlenen hamuru 10 bezeye (parçaya) bölelim.5 beze bir tepsiye yetiyor.Yani tarimizinden 2 tepsi börek çıkarabiliriz.İlk 5 bezeden birini açmakla başlayalım.Bezeleri tek tek açacağız.
Yufkaları unlayarak açıyoruz.Yufkayı her oklavaya dolayışımızda hafif hafif un serpiyoruz.Açtığımız yufkaların yaklaşık 60 santim genişliğinde olması gerekiyor.Neredeyse baklava yufkası kadar ince oluyor.Açtığımız yufkaya erittiğimiz tereyağ sıvıyağ karışımından 3 yemek kaşığı sürelim.Ardından yağlı yufkayı tam ortadan ikiye enlemesine keselim.Kestiğimiz yufkanın geniş tarafına patatesli iç harcımızdan kalem şeklinde uzunlamasına yerleştirelim.Sonra iç harçtan başlayarak yufkamızı gevşek bir şekilde sararak rulo yapalım.Yağlanmış fırın tepsisinin tam ortasına hazırladığımız ruloyu bir ucundan bükerek gül gibi dolayarak yerleştirelim.Yufkanın diğer yarısına da iç harçtan yerleştirip aynı şekilde saralım ve tepsideki böreğin etrafına saralım.Bir bezeyi hazırlamış olduk.Diğer bezeleri de aynen açıp,yağlayıp ikiye bölelim.İç harçtan yerleştirip saralım ve tepsideki diğer roluların etrafına saralım.2. tepsiyi de aynı şekilde hazırlayalım.Böreklerin parlak olması için üzerlerine birer yumurtanın akını sürelim.Fırçayla da sıvıyağ sürüp 160 derece önceden sıtılmış fırında yavaş yavaş pişirelim.Afiyet olsun :)


     

       


1 yorum:

  1. yapımı çok zor ve beceri istiyor ama şahane bir börek bigün deniycem bende elinize sağlık tarifleriniz hem güzel hem açıklayıcıı

    YanıtlaSil