Mayalı Pastane Açması (Resimli Anlatım)-Kadın Masalları

25 Şubat 2014 Salı

Mayalı Pastane Açması (Resimli Anlatım)


 Malzemeler:


  • 7 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı tozşeker
  • 1 tatı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 paketten az tereyağ yada margarin
  • Üzeri için yumurta sarısı
  • Susam yada çörek otu
  • Mayası için; 3 su bardağı süt
  • 2 paket instant (kuru) maya
  • 1 çay kaşığı tozşeker

 Şimdi Sıra Hünerli Ellerde:

Sütü tavaya alıp içine mayaları ve 1 çay kaşığı şekeri ekleyelim ve kısık ateşte sürekli karıştırarak ılıştıralım.Parmak yanmayacak sıcaklıkta olunca ocağın altını kapatalım.

Derin çelik bir tencereye yada temiz bir leğene 7 bardak unu eleyelim.Üzerine 1 su bardağı sıvıyağı ekleyelim.Yumurtayı kıralım.Tuzu ve şekeri de katıp tahta kaşıkla karıştırarak malzemeyi birbirine yedirelim.Sonra ılıttığımız mayalı sütü yavaş yavaş tahta kaşıkla karıştırarak hamura yedirelim.Tencerenin ağzını kapatalım ve temiz bir sofra beziyle kapatıp ılık yerde mayalanması için en az 1 saat bekletelim.

 

Mayalandıktan sonra tencereyi açalım.Hamur kabarmış olacak.Bir kaseye sıvıyağ alalım.Tepsimizi katı yağ ile yağlayalım.İki avucumuzu da kasedeki sıvıyağa bandırıp tenceredeki hamurdan parçalar koparalım.Hamur oldukça cıvık oluyor.





Sonra yağlanmış tezgaha alıp elimizle tabak büyüklüğünde bastırarak açalım.İçine 3-4 parça tavla zarından büyük katıyağ yerşeltirelim.


Sonra hamuru rulo şeklinde saralım.Ucunu ortaya getirip gül şeklinde döndürerek şekillendirelim.Hamurun dışta kalan diğer ucunu açmanın altına doğru yapıştıralım.



Tüm hamuru bu şekilde hazırlayıp tepsiye dizelim.Açmaların tepsi mayası için vakit varsa 1 saat daha ılık bir yerde dinlendirelim.Sonra üzerlerine yumurta sarısı sürelim.Çörek otu serpelim.160 derece önceden ısıtılmış fırında kapağını açmadan pişirelim.Açmalar kabarıp üzerleri kızarmaya başlayınca fırından alalım.Yumuşaklıklarını korumaları ve dinlenmeleri için üzerlerini bir bezle kapatalım.Yarım saat dinlendirelim.Pastane açmasından bile yumuşak ve leziz oluyor diyebilirim.Puf puf ağızda eriyen açmalarınız hazır.Afiyet olsun...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder