Ispanaklı Arnavut Böreği-Kadın Masalları

26 Mayıs 2013 Pazar

Ispanaklı Arnavut Böreği


Malzemeler:
  • 1 kilo un
  • Yarım litre su
  • Tuz

İç Harcı İçin:
  • 2 adet kuru soğan
  • 750 gram kadar ıspanak
  • 4 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket margarin yada 250 gram tereyağ
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz,karabiber

Şimdi Sıra Hünerli Ellerde:

       Yoğurma kabına unu,suyu ve tuzu alıp yoğurarak yumuşak bir hamur elde edelim.İyice yoğuralım ki hamur özleşsin.Hamurun üzerini nemli temiz bir bezle kapatalım ve yarım saat kadar dinlendirelim.
       İç harcı için ıspanakları yıkayalım ve doğrayalım.Soğanları da yemeklik doğrayıp ıspanakların üzerine ekleyelim.Tuz ve karabiber ilave edelim.Yoğurdu ve yumurtayı da katıp harcımızı iyice karıştıralım.İç harcımız hazır.
       Dinlendirdiğimiz hamuru 26 bezeye (pazıya) bölelim.Margarin ve sıvıyağı birleştirip eritelim.Hamurları merdane yardımıyla tabak büyüklüğünde açalım.Her açtığımız hamurun üzerine 2 yemek kaşığı yağ sürüp üst üste dizelim.Bu şekilde açıp,yağlayıp üst üste 13 hamur dizelim.Fırın tepsimizi yağlayalım.Hazırladığımız hamuru tepsinin içine alıp yanlardan çekiştirerek tepsi büyüklüğünde genişletelim.Bu şekilde böreğimizin alt katını hazırlamış olduk.Üzerine hazırladığımız iç harcın hepsini döküp her tarafına yayalım.Geri kalan 13 bezeyi de aynı şekilde açıp yağlayarak üste üste dizelim ve iç harç yaydığımız tepsinin üzerine kapatalım.Alt ve üst hamuru kenarlardan elimizle birleştirerek kapatalım.Geri kalan yağı en üste dökerek yayalım ve böreğimizi 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.İşte gerçek,has,yağlı ıspanaklı arnavut böreğimiz servise hazır.Afiyet olsun :)
      
     


5 yorum:

  1. elinize sağlık çok güzel duruyor. eminim çok lezzetlidir.

    YanıtlaSil
  2. bende bu tarifleri denedim ama yapamadım acaba püf noktası mı var ya da ben mi beceriksizim :)

    YanıtlaSil
  3. Arnavut böreğinin en büyük özelliği oklavayla ya da merdaneyle açılmamasıdır! Her beze yağlanarak elle açılır. Ayrıca nesillerdir yaptığımız Arnavut böreğinde (ki sülalem Arnavut) harca yoğurt ya da yumurta da katılmaz. Ispanak soğan ve tuzla birlikte elde mıncıklanarak öldürülür. Hamurların arasına eritilmiş tereyağı sürülür. Ya tarif çok hatalı ya dünyanın bambaşka yerlerinde yaşayan Arnavutlar kendi tariflerini üretmiş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok biliyonuz. Mağdem bu kadar biliyonuz sizde anlatın bi yerde. Biz de yedi göbek arnavutuz ama oklavayla açarız

      Sil
  4. Değerli yorumlarınız için teşekkürler..

    YanıtlaSil