Pazı Dolması -Kadın Masalları

10 Aralık 2012 Pazartesi

Pazı Dolması

Malzemeler;
  • 2 demet pazı yaprağı
  • 300 gram kıyma
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı bulgur
  • Bir tutam maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı yada sıvıyağ
  • Tuz,karabiber,pulbiber,kekik,kimyon,nane
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
Şimdi Sıra Hünerli Ellerde;

      Pazı yapraklarımızı yıkıyoruz ve kaynamış suya 1 dk boyunca daldırıp çıkarıyoruz.Yani şoklayarak yapraklarımızı yumuşatmış oluyoruz.Yumuşayan yapraklarımızı bir kenara ayırıyoruz.Derince bir kaba kıymayı,pirinci,bulguru,kıyılmış maydanozu,domates ve biber salçasını,tuz,karabiber,pulbiber,kekik,kimyon,nane ekleyip iyice yoğurarak dolmamızın iç harcını hazırlıyoruz.Ardından pazı yapraklarımızı tezgaha serip bıçakla damarlı olan kalın kısımlarını keserek alıyoruz.Damarlarını almazsanız dolmayı yerken çiğnemekte ve yutmakta zorlanırsınız.Ardından yaprakların içine hazırladığımız iç harçtan koyarak dolmalarımızı sarıyoruz ve pişirme tenceremize diziyoruz.Hepsini sarıp dizdikten sonra üzerine sıvıyağımızı gezdiriyoruz.Dolmaların üzerini geçecek kadar da su ekleyip tencerenin kapağını kapatarak pişmeye bırakıyoruz.Dolmalar pişerken sosunu hazırlıyoruz.Bir kaseye unu,yoğurdu ve yarım kaşık salçayı alıyoruz.Kaynayan dolmanın suyundan yarım çay bardağı alıp sulandırarak malzemeleri karıştırıyoruz.Yarım çay bardağı da normal ılık su ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.Hazırladığımız sosu pişmiş olan dolmanın üzerine döküyoruz ve 5 dakika kadar daha kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz.Enfes soslu pazı dolmamız servise hazır..Afiyet olsun :)


Ben kemikli et de koyarak pişirdim.İsterseniz Tencerenin dibine kemikli et yada lezzet versin diye kemik de döşeyerek pişirebilirsiniz...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder