Aşure Tarifi-Kadın Masalları

3 Aralık 2012 Pazartesi

Aşure Tarifi



Malzemeler:
  • 2 su bardağı buğday
  • 15 bardak su
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 3 çorba kaşığı kuru üzüm
  • 3 çorba kaşığı çam fıstığı
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 5 adet incir
  • 6 adet kayısı
  • 1 adet portakal (özellikle kabuğu)
  • 10 adet kadar karanfil
  • 2 adet çubuk tarçın
  • Süsü İçin; ceviz,badem, fındık,nar ve toz tarçın
Şimdi Sıra Hünerli Ellerde;
       Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın. Daha
sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmak
geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın.

       Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün. Sıcak su ile
akşamdan ıslatın. Bir tencereye aktarın. Buğdayların üzerine dört
parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın.

       Kayısı, üzüm ve incirin güzelce çöplerini ayıklayın ve yıkayın.
Kayısıları tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Bir tencereye kayısı ve
üzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile
10-15 dakika kadar kaynatın.

       Büyükce bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve
kuru meyveleri sularıyla beraber aktarın. Suyu yeterli değilse
yeterince kaynamış su ilave edin (Baklagillere sonradan ilave edilen
soğuk su sertleştirir.Ben sulu yapıyorum. Sebebi aşure piştikten 1 saat
kadar sonra katılaşmaya başlıyor.)

        Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin. Kaynamaya
başlayınca şekerini ilave edin. Şeker oranını kendi damak
zevkinize göre ayarlayabilirdiniz.)10-15 dakika kadar daha kaynatın.



         Ocağın altını kapatın.Yine tavla zarı büyüklüğünde kabuğuyla birlikte doğranmış portakalı,çubuk tarçınları,karanfilleri,çam fıstıklarını  ilave edin.Bir çimdik tuz katın ve iyice karıştırın (koyu kıvamlı bir aşure isteyenler bu noktada 1 su bardağı soğuk su ile inceltilmiş 1 çorba kaşığınışasta ilave edebilirler).
          Aşuremizi servis kaselerine alıyoruz ve üzerine ceviz,badem, fındık,nar ve toz tarçın vs.. dökerek afiyetle yiyoruz.Aşure ayınız mübarek olsun...


        




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder