Adaçayının Faydaları ve Zararları-Kadın Masalları

1 Aralık 2012 Cumartesi

Adaçayının Faydaları ve Zararları

Kullanılan Kısmı; Yaprakları
Bileşimi; Uçucu yağ majör bileşikleri,kafeik asit türevleri,Diterpenler ve Triterpen.
Kullanım Alanları; Antiseptik özelliğinden dolayı diş eti,damak,ağız ve boğaz iltihaplarında etkilidir.Taşıdığı ıçıcı bileşiklerden dolayı solunum sistemini rahatlatmakta destekleyicidir.Adaçayı yağının antispazmodik etkisinden dolayı adet sancılarının ve mide kramplarının tedavisinde yardımcıdır.Adaçayı terlemeyi bastırır,bu nedenle gece terlemesi,sıcak basması ve menopoz dönemindeki belirtileri hafifletmekte yararlıdır.
Kullanım Şekli; ÇAY OLARAK: Kapaklı bir fincandaki 2 gram (1 tatlı kaşığı)adaçayı yaprağı üzerine taze kaynatılmış su ilave edilerek hazırlanan çay,kapaklı fincadna üzeri kapatılarak 5-10 dakika demlendikten sonra içilmelidir.Günde 2-3 bardak içilir.
Gargara Şeklinde; Antiseptik özelliğinden dolayı diş eti,damak,ağız ve boğaz iltihaplarında 2-3 gram (1 tatlı kaşığı) adaçayı yaprağı yukarda anlatıldığı gibi çay gibi demlendikten ve ılındıktan sonra günde 3-4 kez gargara yapılır.
UYARILAR; Hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılması önerilmez.Çay şeklinde önerilen miktarda kullanıldığında herhangi bir risk taşımamaktadır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder