Hamilelikte 3. Ay-Kadın Masalları

15 Haziran 2012 Cuma

Hamilelikte 3. Ay

8-12 hafta

anne adayındaki değişiklikler:
  • rahminizi küçük bir yumru gibi pubik kemiğin üzerinde hissedebilirsiniz.rahminiz dolgun,yumuşak ve daha büyüktür.idrar kesenizi sıkıştıracağı için de daha sıklıkla idrara çıkabilirsiniz.
  • vaginal akıntınız beyaz renkte,daha yoğun ve daha yapışkan hale gelir.
  • mide şikayetleriniz,bulantılarınız ve uykusuzluk devam edebilir.
  • kabızlık görülebilir.vücudunuzdaki kan miktarı hamilelikte fazlalaştığından,karın bölgeniz ve bacaklarınızda varisler oluşabilir.
  • bazı yemeklerden iğrenme ve aşerme görülebilir.zaman zaman başağrısı,fenalaşma ve baş dönmesi yaşayabilirsiniz.
  • bazı anne adaylarının yüz ve boyun kısımlarında düzensiz,değişik şekillerde kahverengi lekeler görülebilir.hamilelik maskesi (kloazma)denen bu lekelerin hamilelik bitiminde tamamen ya rengi açılır ya da kaybolur.
  • kısa bir süre için göbeğinizin üstünden aşağıya doğru uzanan vertikal koyu bir çizgi oluşması beklenir.cildinizdeki gerilmelerden rahatsızlık duyarsanız;göğüs,karın ve kalça kısımlarınıza yumuşatıcı losyonlar sürebilirsiniz.
  • fiziksel olarak hamile gibi görünmeseniz de duygusal olarak hızlı iniş çıkışlarınız olabilir.alıngan,asabi,gergin,ağlamaklı,duygusal dönemleriniz hamilelik süresince devam edebilir ancak doğumdan sonra düzelir.
 bebeğinizdeki değişiklikler:

bebeğinizin yüzü daha çok insana benzemeye başlar.eğik olan başı dikleşmiştir.organlar ve dokular neredeyse şekillenmiş ve yaşamsal organları da tamemen gelişmiştir.bu ayın sonunda organları işlevlerini görmeye başlar.böbrekleri çalışmaya başlamıştır,idrar kesesi ise torba şeklinde oluşmuş ve idrarını yapabilmektedir.daha fazla detaylar görünmeye başlar.gözleri tam şeklini almış,dudakları,20 adet diş tohumu,tırnakları,şeftali tüyü gibi saçları belirmeye başlamıştır.parmakları ayrılmaya ve bazı kemikleri sertleşmeye başlar.yutmaya ve tekme atmaya başlar.kız ya da erkek olduğunu gösteren dış cinsel organları gelişmeye başlar.kalp atışları stetoskop ile duyulabilir.bebeğinizin boyu bu ay 2 katına çıkarak yaklaşık 6 cm , 15 gram ağırlığındadır.

     3. ayda yaptırılması gereken tahlil ve muayeneler;
  • 11-14 testi (ikili test)
Türkiye' de Trizomi 21 (down sendromu)risk belirlemesinde kullanılan en yaygın test hala üçlü testtir.fakat bebeğinizin 11-14 gebelik haftaları arasında ense pilisi kalınlığının ölçümü,beraberinde anne adayından alınan kanda beta HCG ve PAPP-A ölçümü ve bunlardan elde edilen değerlerin bilgisayara girilmesi ve özel bir programa tabi tutulmasıyla da Down sendromu riski belirlenebilmektedir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder