Pırasalı Börek Tarifi-Kadın Masalları

11 Ekim 2012 Perşembe

Pırasalı Börek Tarifi

Malzemeler;
  • 4 adet yufka
  • Yarım kilo pırasa
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 5-6 adet parmak sosis
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 şişe sade maden suyu (soda)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz,karabiber,pulbiber
  • Süslemek için susam
Şimdi Sıra Hünerli Ellerde;

       Pırasaları yıkayıp ya bıçakla ufak ufak kıyıyoruz yada rondodan geçiriyoruz.Bir tavaya yemeklik doğradığımız soğanları alıp 1 su bardağı sıvıyağın dörtte biriyle kavurmaya başlıyoruz.Ardından soğanların üzerine pırasaları ve yarım ay şeklinde doğradığımız sosisleri ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.5 dakika kavurduktan sonra domates ve biber salçamızı ekleyip karıştırıyoruz.En son börek harcımıza istenilen oranda tuz,karabiber,pulbiber ve yarım çay bardağı su ekleyip karıştırıyoruz ve kısık ateşte pişiriyoruz.Ayrı bir kaba yumurtaları kırıyoruz.Bir su bardağı sütümüzü ve bir su bardağı sıvıyağdan arta kalanı ekleyip çırpıyoruz ve böreğimizin sosunu hazırlıyoruz.Pişen börek harcımızın da altını kapatıp ılınması için kenara alıyoruz.


Fırın tepsimizi yağlıyoruz.Yufkalarımızdan bir adet alıp tepsinin içine büzerek yayıyoruz.Üzerine hazırladığımız sostan sürüyoruz.Ardından 2.kat yufkayı alıp yine büzerek yayıyoruz ve sosumuzu fırçayla sürüyoruz.


2.kat yufkayı serip sosladıktan sonra börek iç harcımızı yufkanın üzeri kapanacak şekilde döşüyoruz.


Kalan son 2 yufkayı tek tek soslayarak döşüyoruz ve en üste 1 şişe sade sodamızı böreğin heryerine gelecek şekilde döküyoruz.Sodayı dökmemizin sebebi böreğimizin kabarması ve yumuşak olması için.Daha sonra  börek sosunun ve sodanın heryere dağılması için fırına sürmeden böreğimizi dilimliyoruz.


Susamla süsleyip 180 derece fırında böreğimiz iyice kabarana ve kızarana kadar pişiriyoruz.


Böreğimizi dilimliyoruz ve sıcak sıcak servis ediyoruz.Çok lezzetli bir börek oluyor.Ben evde sosisim olduğu için ekledim.İsterseniz siz sadece pırasalı da yapabilirsiniz.Kıymalı börek kadar leziz oluyor.Mutlaka deneyin,afiyet olsun :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder