Peynirli Kol Böreği (Çarşaf Böreği)-Kadın Masalları

23 Ağustos 2013 Cuma

Peynirli Kol Böreği (Çarşaf Böreği)


Malzemeler:

  • 4 su bardağı un
  • 2 su bardağından 1 parmak az su
  • Beyaz peynir
  • Maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • Yarım su bardağı eritilmiş tereyağ
  • 1 yumurtanın sarısı
  • Çörek otu

Şimdi Sıra Hünerli Ellerde:

       Unu genişçe bir yoğurma kabına alalım.Üzerine tuzu serpelim ve ortasını havuz gibi açalım.Suyumuzu yavaş yavaş ekleyerek ortadan itibaren yoğurmaya başlayalım.Hamur iyice özleşene kadar uzun süre yoğuralım.Sonra börek hamurumuzu 8 eşit bezeye (parçaya) bölelim.Her bezeyi merdaneyle yemek tabağı büyüklüğünde açalım.Sıvıyağ ve tereyağı birbirine karıştırıp tezgahı biraz yağlayalım.Açtığımız hamurun birini koyup onun da üzerini yağlayalım.Sonra diğer hamuru koyup üzerini yağlayalım.Bu şekilde tüm hamurları yağlayarak üst üste dizelim.En üstteki hamuru da yağlayıp hepsini 20 dakika dinlendirelim.Hamurları dinlendirmeden açarsanız çokça yırtılmalar olacaktır.Süre sonunda hamurun üzerinde kabarcıklar oluştuğunu göreceksiniz.Yağı iyice emmiş oluyor.

     Şimdi dinlenen hamurları sıra sıra açıyoruz.En üsttekini alıp tezgaha serelim.Herbir yanından çeke çeke genişletelim.Kalın yerlerin altına elimizi sokarak hamuru inceltelim.Yırtılma derecesine gelene kadar açabildiğimiz kadar açalım.Hafif yırtılmalar olsa da önemli değil.Sonra her tarafını biraz daha yağlayalım.Ardından beyaz peynir ve kıyılmış maydanozu karıştırarak iç harcımızı hazırlayalım.Açtığımız yufkanın bir kenarına uzunlamasına yerleştirelim.Sonra böreğimizi rulo şeklinde sıkıca saralım.Yağladığımız fırın tepsisinin ortasına gül gibi sararak yada ikiye katlayarak yerleştirelim.Açtığımız ve dinlendirdiğimiz tüm yağlı hamurlara aynı işlemi uygulayalım ve tepsiye yerleştirelim.Üzerine yumurta sarısı (yada yoğurt-yağ karışımı) sürüp çörek otu serpelim.180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder