Köfte Mantolu Patlıcan (Adıyaman Köftesi)-Kadın Masalları

14 Ağustos 2013 Çarşamba

Köfte Mantolu Patlıcan (Adıyaman Köftesi)


Malzemeler:

  • 6-7 adet küçük patlıcan 
  • 250 gram kıyma
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 yumurta
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • Bir tutam maydanoz
  • Tuz,karabiber,pulbiber,kekik,kimyon
  • Sıvıyağ

Sosu İçin:
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • 1 yemek kaşığı un

Şimdi Sıra Hünerli Ellerde:

       Patlıcanları yıkayıp kurulayalım.Köz tavasını ocağa alıp kısık ateşte ısıtalım.Patlıcanları iyice yumuşayana kadar közleyelim.Sonra sıcakken kabuklarını soyalım ama baş kısımlarını koparmayalım.Közlenmiş patlıcanlarımızın üzerine biraz tuz ve karabiber serperek lezzetlendirelim.

      Köftemiz için yoğurma kabına kıymamızı alalım.Üzerine galeta ununu,rendelenmiş soğan ve sarımsakları,yumurtayı,kıyılmış maydanozu ve baharatları ekleyip iyice yoğuralım.Ardından köftemizden parçalar koparıp tezgahın üzerinde elimizle incecik açalım.Tam ortaya bir adet közlenmiş patlıcan yerleştirelim ve köftemizi etrafına saralım.Patlıcanın baş kısmı dışarıda kalsın.Böylelikle patlıcanın üzeri köfteyle kaplanmış oldu.


         Tüm patlıcanları bu şekilde hazırlayalım ve yağlanmış fırın tepsisine dizelim.Üzerlerine sıvıyağ gezdirelim ve 180 derece fırında köfteler kızarana kadar pişirelim.Yanına sos olarak tereyağını eritip salçayı ekleyip ve karıştıralım.Koyulaşması için un da katıp pişirelim.Köfte mantolu patlıcanları servis tabağına alalım ve salçalı sostan yanına servis edelim.Bandırarak tüketebilirsiniz.Arzuya göre salçalı sosu unsuz olarak köfteler pişmeden üzerine çiğden dökerek de fırınlayabilirsiniz.Afiyet olsun :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder